Samfund

COVID-19: Samfundet åbner, men kommunens drift er stadig påvirket

Selvom COVID-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom og mange restriktioner er væk, er der stadig meget, der ikke er normalt.

Mange er syge, den kommunale service er under pres, og det er vigtigt at holde fast i at vise hensyn.

Lolland Kommune havde pr. tirsdag den 1. februar 1752 smittede, en incidens over 7 dage på 4383 og et smittetryk, der først nu og i de kommende uger ventes at nå toppen. Det er dermed ikke slut endnu – heller ikke selvom COVID-19 ikke længere er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.

I den kommunale organisation er der stadig mange medarbejdere, der ikke er i stand til at møde på arbejde. Enten fordi de selv er syge, eller fordi de har mindreårige børn, der er syge. Alene på ældreområdet er der det seneste døgn yderligere 25 medarbejdere, der er blevet testet positive, og kun ganske få plejeteams kører med fuld bemanding. Andre hænger i med kun 25-75% af den sædvanlige arbejdsstyrke. Hjælp til rengøring og andre praktiske opgaver vil derfor også i den kommende tid være nedprioriteret, men der bliver ikke gået på kompromis med opgaver af sundhedsfaglig vigtig karakter.

Også på skole- og dagtilbudsområdet er der mangel på hænder. Faktisk er der pt. cirka 70 medarbejdere, der ikke kan møde frem. Heldigvis er billedet her en smule bedre i denne uge i forhold til sidste uge, og det er indtil nu lykkedes at holde alle institutioner og skoler åbne. Der vil fortsat være tilbud om to PCR-test og to selvtest om ugen til alle elever i skolen fra og med 0. klasse.

Borgmester Holger Schou Rasmussen fortæller: ”Det er en vigtig milepæl, at vi nu kan sige farvel til de mange restriktioner, og vi glæder os alle til, at vi igen kan få en mere normal hverdag. Men så længe smittetrykket er så højt, vil det være svært for os at opretholde kommunens normale serviceniveau, og det er usikkert, hvor længe det kommer til at vare. Der er derfor brug for, at vi holder fast i at hjælpe hinanden, og jeg opfordrer til at udvise forståelse og støtte op, hvor man kan”.

Stadig brug for mundbind, coronapas og gode vaner 

På visse områder, hvor der færdes ældre og særligt udsatte borgere, vil der fortsat være krav om brug af ansigtsbeskyttelse i form af mundbind eller visir, ligesom man skal kunne fremvise et gyldigt coronapas. Det gælder f.eks. på kommunens ældrecentre, træningscentre og i åbne aktivitets- og træningstilbud. Samtidig er det vigtigt at holde fast i de gode vaner:

”Der er meget, vi hver især kan gøre for at tage hensyn til hinanden og undgå at smitten breder sig. Vi skal huske de gode råd om hygiejne – vaske hænder ofte, bruge sprit og gøre rent – ligesom vi skal lufte ud, holde afstand og være opmærksomme på symptomer”, forklarer Holger Schou Rasmussen.

Beredskabet indstilles 

Kommunens COVID-19-beredskabsstab har den 31. januar holdt sit møde nummer 80 i rækken. Det blev det foreløbig sidste. Da COVID-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom, er det ikke nødvendigt med en fast beredskabsstab, og de løbende coronaindsatser vil i stedet blive håndteret via kommunens almindelige organisation og beslutningsrum. Beredskabet kan dog altid træde sammen igen med kort varsel, hvis det skulle blive nødvendigt.

Kommentarer