Samfund

COVID-19: Service presses af fraværende personale

Lolland Kommune må lige nu undvære flere hundrede medarbejdere i den daglige drift på grund af COVID-19. Det gør det svært at fastholde kommunens serviceniveau, mange vil blive berørt og de tilbageværende medarbejdere må løbe ekstra stærkt. Der er brug for fleksibilitet og forståelse.

COVID-19 er lige nu på det hidtil højeste niveau. I Lolland Kommune har vi pr. torsdag den 20. januar 1291 tilfælde og en incidens over 7 dage på 3229. Et tal, der stiger dag for dag, og formentligt ikke er toppet endnu.

Mange medarbejdere er derfor ikke i stand til at møde på deres arbejde. Enten fordi de selv er syge, fordi de er nærkontakter til syge, eller fordi de har syge børn, som de er nødt til at blive hjemme og passe. Alene på skole- og dagtilbudsområdet er der for tiden op mod 100 medarbejdere, der ikke kan møde frem, og i kommunens ældrepleje er samme tal cirka 50. Et forhold, der ikke kan undgå at få konsekvenser:

”Vi gør, hvad vi kan, men vi har svært ved at følge med. Når vi mangler så mange medarbejdere, kan vi ikke fastholde vores almindelige serviceniveau, og mange vil komme til at mærke en forskel. Ikke blot nu og her – men også i de kommende uger, hvis smitten fortsætter med at stige i samme takt som nu”, forklarer Holger Schou Rasmussen og tilføjer, at det især gælder i kommunens ældrepleje, skoler, daginstitutioner og i dagplejen:

”På skole- og dagtilbudsområdet har vi fokus på at sikre, at vi kan holde flest mulige tilbud og institutioner åbne som normalt, og vi sørger selvfølgelig for en hensigtsmæssig bemanding hele vejen rundt, også selvom der kan være tale om nødløsninger.

På ældreområdet vil vi selvsagt prioritere at sikre, at alle får den pleje, der er sundhedsfaglig nødvendig, og der bliver ikke gået på kompromis med opgaver, der er vigtige for den enkeltes helbred. Til gengæld har vi i nu en periode været nødt til at nedprioritere praktiske opgaver, som f.eks. hjælp til rengøring og lignende”.

Der er mange eksempler på, at pårørende giver en ekstra hånd med praktisk hjælp til deres ældre, eller at forældre ikke udnytter hele åbningstiden i dagtilbud. Det er en stor hjælp for at få tingene til at hænge sammen lige nu.

”Jeg vil gerne opfordre til, at alle der kan hjælpe på den eller anden måde, også gør det. Vi har brug for, at der bliver udvist lidt ekstra konduite, og vi kommer bedst igennem de kommende uger, hvis vi forstår at stå sammen og hjælpe hinanden”, fastslår Holger Schou Rasmussen.

Borgmesteren efterlyser samtidig en ændret strategi fra national hånd; ”Med den store vaccinationstilslutning og det sygdomsbillede, som vi ser med omikron, bør COVID-19 ikke længere være en samfundskritisk sygdom. Det er på tide at ændre reglerne, så det fremover kun bliver de medarbejdere, der selv er syge, der skal blive hjemme og ikke også nærkontakter”.

Hvis man oplever en situation, der er helt uholdbar, skal man kontakte Lolland Kommune som normalt: ”Vi opfordrer til, at man ringer eller sender en mail, i stedet for at rette kritikken til den medarbejder, man møder i sin hverdag. Det er ikke den enkelte medarbejders ansvar, at der mangler personale, og måske er der tale om en vikar, der blot er sprunget til med kort varsel for at hjælpe”.

Kommentarer