Samfund

Indsats i Lokale Treparter forløber efter planen: ”Det tegner godt”

Forpersonerne for henholdsvis Lokal Trepart Østersøen og Lokal Trepart Smålandsfarvandet, Martin Graff Jørgensen og Cathrine Riegels Gudbergsen forventer, at kollegerne i kommunalbestyrelserne vil tage godt imod treparternes indstilling. Foto: Fællessekretariatet for de lokale treparter for Sydsjælland, Øerne og Bornholm / Næstved Kommune.

Gennem knapt et halvt år har De Lokale Treparter for Smålandsfarvandet og Østersøen arbejdet intenst på at identificere arealer, der kan omlægges til gavn for klima, miljø og natur. Samarbejdet skrider frem efter planen, og treparterne forventer at godkende et katalog med potentielle omlægningsprojekter efter sommerferien.

De lokale treparter vil efter sommerferien foreslå arealer, som er bedst egnede til at omlægge fra landbrug til natur, først og fremmest for at mindske kvælstof- og CO2-udledningen og forbedre vandmiljøet på Syd- og Vestsjælland og Øerne.

Her har landbrugs- og naturorganisationer siden februar samarbejdet med kommunalpolitikere og fagansvarlige fra 11 kommuner for at finde fælles løsninger.

Fælles løsninger godt på vej

Arbejdet forløber efter planen, fortæller forpersonerne for henholdsvis Lokal Trepart Smålandsfarvandet og Lokal Trepart Østersøen, Cathrine Riegels Gudbergsen og Martin Graff Jørgensen. De forventer, at kollegerne i kommunalbestyrelserne vil tage godt imod treparternes indstilling.

– De Lokale Treparter har fået en kæmpe opgave og et stort ansvar. Alle parter, både kommunerne, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen, er meget bevidste om, at vi har en fælles opgave i at nå de mål, der er aftalt nationalt i forhold til omlægning af arealer. Vi har haft en meget konstruktiv dialog, og hos alle er det tydeligt, at man vil det her samarbejde, siger byrådsmedlem i Næstved Kommune og forperson for Lokal Trepart Smålandsfarvandet, Cathrine Riegels Gudbergsen (V).

– Det tegner godt, og jeg tror på, at vi nok skal komme frem til en plan, vi i enighed kan præsentere for kommunalbestyrelserne, tilføjer hun.

Leverer et ambitiøst katalog

De lokale treparter skal udforme og indstille hver sin omlægningsplan, som skal principvedtages af alle kommunalbestyrelserne inden årets udgang. Arbejdet indtil nu har haft fuldt fokus på, hvordan man mest effektivt kan indfri målene for at mindske kvælstof- og CO2-udledningen.

– Vi har helt fra start været klar over, at vi skal nå virkelig meget på ekstremt kort tid. Vi, og medarbejderne i de forskellige kommuner, har arbejdet målrettet og intensivt for at kunne levere et ambitiøst katalog over mulige omlægningsprojekter, som står på et solidt og sagligt grundlag. Vi har fået viden og indblik i det faglige og tekniske arbejde, som omlægningsplanerne bygger på, for at alle i vores respektive kommuner kan have tillid til processen bag de planer, vi skal godkende i fællesskab, siger kommunalbestyrelsesmedlem i Vordingborg Kommune og forperson for Lokal Trepart Østersøen, Martin Graff Jørgensen (F).

– Processen har også krævet mange drøftelser om prioriteringer. Det skal bæres videre i arbejdet med at realisere de mange vådområde- og lavbundsprojekter, som kommunernes faglige og tekniske medarbejdere har designet, siger han.

Jordejere får besked først

Et stort fokus i arbejdet er at inddrage lokale landmænd og lodsejere undervejs. Den Grønne Trepart afhænger af, at mange lodsejere bakker op og har lyst til at være med. Cathrine Riegels Gudbergsen og Martin Graff Jørgensen har indtryk af, at mange ejere af landbrugsjord gerne vil bidrage til omlægningen af arealer, for der er hele tiden nye lodsejere, som henvender sig positivt til kommunerne.

Det vidner om et stærkt engagement og vilje til at finde løsninger, siger Cathrine Riegels Gudbergsen:

– Vi er glade for, at der allerede nu har været interesse fra mange landmænd, for det er ikke nogen hemmelighed, at det i den her fase af trepartens arbejde har været udfordrende at inddrage de enkelte lodsejere så meget, som vi har ønsket. Derfor har vi gjort os umage med at fortælle lodsejerne mest muligt om processen og det, vi ved: Alle projekter bygger på frivillighed og kompensation. Vores udpegning af arealer indtil nu er en potentiale-plan med områder, der teknisk set er bedst egnede. Når vi eller kommunens medarbejdere taler med lodsejere, siger vi til dem, at hvis din jord bliver indtegnet i en omlægningsplan, så er du ikke tvunget til at gå med i et projekt. Men der kan være meget, der taler for, at det er en god mulighed for dig at være med.

De lodsejere, hvis jord er foreslået som del af et skitseprojekt, vil være de første til at få besked, inden omlægningsplanerne offentliggøres.

Kommunerne arbejder på en besked i e-boks til de ejere af landbrugsjord, der egner sig særligt godt til omlægning, og derfor er indtegnet i planen.

Først efter godkendelsen af planerne i byrådene kan kommunens medarbejdere for alvor blive konkrete og gå videre til undersøgelser og realisering i samarbejde med lodsejerne.

11 kommuner er med i de Lokale Treparter for Østersøen og Smålandsfarvandet: Stevns, Vordingborg, Faxe, Guldborgsund, Lolland, Næstved, Ringsted, Sorø, Slagelse, Kalundborg og Holbæk.

Kommentarer