Samfund

Kræftens Bekæmpelse hjælper ukrainske kræftsyge med tre mio. kr.

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker og foreningens formand Helen Bernt Andersen. Foto: Tomas Bertelsen.

En humanitær katastrofe udspiller sig i Ukraine, hvor situationen forværres dag for dag. Ukrainske børn og voksne ramt af kræft er særligt udsatte. Derfor donerer Kræftens Bekæmpelse tre mio. kr., som skal hjælpe ukrainere berørt af kræft.

”Historiske tider kalder på historiske beslutninger,” sagde statsminister Mette Frederiksen for nylig. I Kræftens Bekæmpelse har situationen i Ukraine også ført til en historisk beslutning. For første gang afsætter foreningen midler, der skal hjælpe kræftramte fra et krigs- og katastrofeområde. Der bliver afsat tre mio. kr.  

– Som alle andre danskere er jeg dybt chokeret og meget berørt af situationen i Ukraine. Civilbefolkningen lider, og ukrainere ramt af kræft er særligt udsatte. Forestil dig at have et barn, der er i behandling for leukæmi på et hospital, som samtidig er bombemål. Eller forestil dig at være en svækket lungekræftpatient, der må flygte fra sit hjemland uden at vide, hvor rejsen ender. Det er hjerteskærende, siger formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen.   

Donationen på tre mio. kr. udmøntes gennem en særlig fond, som den globale kræftorganisation The Union for International Cancer Controls (UICC) opretter med det ene formål at hjælpe ukrainske kræftpatienter, deres familier og pårørende.  

Fondsmidlerne vil blive delt ud via UICC’s medlemsorganisationer og andre kræftaktører fra Ukraine samt i de omkringliggende lande. Det kan f.eks. være støtte til køb af medicin, flytning af patienter og genopbygning af behandlingssteder.  

UICC har mere end 1.200 medlemmer i 173 lande verden over. Kræftens Bekæmpelse har været medlem siden 1962.  

Søsterorganisationer hjælper også  

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker forklarer, at donationen ikke vil få konsekvenser for Kræftens Bekæmpelses ydelser til kræftpatienter i Danmark:   

– Det påvirker hverken igangsatte eller kommende initiativer inden for Kræftens Bekæmpelses kerneopgaver: Kræftforskning, forebyggelse samt patient- og pårørendestøtte, understreger Jesper Fisker.   

– Vi er sat i verden for at sikre, at færre får kræft, flere overlever kræft, samt at flere får et bedre liv efter og med kræft. Men lige nu er verden blevet et betydeligt mere usikkert sted på grund af en forfærdelig og ubegribelig krig, hvor uskyldige civile er ofre. Deriblandt mennesker ramt af kræft. Dem har vi besluttet os for at hjælpe, siger Jesper Fisker.  

Kræftens Bekæmpelses søsterorganisationer i Norge, Holland og Sverige har også valgt at donere til formål i Ukraine. En anerkendt amerikansk kræftorganisation har sendt et hold kræftlæger til Ukraine.     

Mulighed for rådgivning med tolk  

Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud står klar til at hjælpe ukrainere med kræft, som kommer til Danmark. Foreningen har allerede fået henvendelser fra herboende ukrainere med kræftramte pårørende på vej.

Kræftens Bekæmpelse giver bl.a. gratis rådgivning via en tolk, hvis man ikke taler dansk. Et tilbud, som alle med behov kan benytte sig af – uanset hvor de kommer fra. 

Kommentarer