Livsstil og forbrug

Krigen får Psykiatrifonden til at tilbyde rådgivning på engelsk

Liza Johnson er leder af Psykiatrifonden rådgivning, der nu tilbyder rådgivning på engelsk. Foto: Psykiatrifonden

Nu åbner Psykiatrifonden for gratis, fortrolig rådgivning på engelsk. Initiativet skal særligt hjælpe mennesker, der er psykisk påvirkede af situationen i Ukraine. Det kan være herboende ukrainere, russere og nyankomne ukrainske flygtninge, men tilbuddet gælder alle, der foretrækker at tale med en rådgiver på engelsk frem for på dansk. Psykiatrifonden søger desuden ukrainsk-talende rådgivere med sundhedsfaglig baggrund.

Bente R. er en af de knap ti rådgivere, man kan tale engelsk med, hvis man ringer til Psykiatrifondens rådgivning. Hun er pensioneret lærer med mange års erfaring med hjælp og rehabilitering til mennesker med angst, depression og ocd, og hun har også en terapeutisk uddannelse. Hun forventer at komme til at tale med nyankomne, flygtede ukrainere og ukrainske pårørende i Danmark, som har det svært.

”De vil være pressede, triste og traumatiserede. Mange af dem ved ikke, hvor de skal henvende sig, og det kan vi forhåbentlig hjælpe dem med. Der vil måske også komme henvendelser fra mødre, der er flygtet hertil med børnene og har måttet efterlade deres mand til en uvis skæbne”, siger hun.

Ring på 39252525

Hvis man vil tale med en engelsktalende rådgiver hos Psykiatrifondens rådgivning, skal man ringe på det vante telefonnummer, 39252525. Er der ikke en rådgiver på vagt, som er i stand til at gennemføre en rådgivende samtale på engelsk, så laver den rådgiver, man får fat i, en ‘henvisning’. En engelsktalende rådgiver vil derefter ringe personen op inden for 48 timer.

Man skal opgive sit navn og nummer for at benytte Psykiatrifondens tilbud om rådgivningssamtaler på engelsk. Det betyder, at den sædvanlige anonymitet bliver brudt, men samtalen vil være fortrolig og gratis.

Psykologens råd om angst og krise – nu også på engelsk

Psykiatrifonden har den seneste tid samlet råd på sin hjemmeside til, hvordan man kan tale med sine børn om situationen i Ukraine og om, hvordan man kan bearbejde og håndtere de angstfyldte tanker og bekymringer, man som voksen kan have i forbindelse med krigen.

De gode råd kommer fra børnefaglig medarbejder i Psykiatrifonden Tina Mastrup og fra psykolog i Psykiatrifonden Kaisa Kalinowska. De er nu også oversat til engelsk og kan findes her på Psykiatrifonden.dk

Hver ottende samtale handler om Ukraine

Siden 2. marts har Psykiatrifonden registreret, hvor mange henvendelser, der skyldes krigssituationen, og det gør cirka 12%. Og nu, hvor ukrainske flygtninge for alvor begynder at komme til Danmark, vurderer Psykiatrifonden, at der er brug for et rådgivningstilbud på engelsk.

”Vi har løbende samtaler på engelsk i rådgivningen, fx hvis udenlandske studerende ringer til os, men nu sætter vi det mere i system på grund af situationen i Ukraine”, siger rådgivningsleder i Psykiatrifonden Liza Johnson.

Søger ukrainsk-talende rådgivere

Psykiatrifonden vil, udover engelsk og dansk, gerne kunne rådgive på ukrainsk. Derfor søger rådgivningsleder Liza Johnson også herboende ukrainere og andre, der taler ukrainsk, med sundhedsfaglig baggrund som fx sygeplejerske eller psykolog, der kan indgå i Psykiatrifondens frivillige rådgiverkorps efter en oplæring. Er man interesseret i at høre mere, kan man kontakte Liza Johnson på lj@psykiatrifonden.dk.

Kommentarer